Analysis

Ανάλυση Χώρας

Μια περιεκτική περιγραφή των εξελίξεων στη χώρα, μια αναλυτική ματιά υπό το πρίσμα ελληνικού ενδιαφέροντος.
 • Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή δημόσια υποστήριξη. Μαζί με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διαθέτει μια σταθερή πλατφόρμα για να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων αλλαγών στα πολιτικά και δικαστικά συστήματα της Αρμενίας.
 • Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Αρμενία ενίσχυσε τους δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή εταιρική σχέση με τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
 • Μεταξύ των τομέων της οικονομίας, οι υπηρεσίες ηγήθηκαν της ανάπτυξης, μετά από επιτάχυνση του τουρισμού και της συνεχιζόμενης δυναμικής στο εμπόριο. Η βιομηχανία επεκτάθηκε επίσης έντονα, λόγω της ανάκαμψης της εξόρυξης.
 • Μετά την μεγάλη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ με 7,5% το 2017 και 5,2% το 2018, η οικονομική επίδοση παρέμεινε ισχυρή το 2019, με αύξηση κατά 7,6%.
 • Οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν χαμηλές, με μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 1,4% το 2019 (από 2,5% το 2018), πολύ κάτω από το χαμηλότερο εύρος των στόχων της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας.
 • Η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό στο 18%. Οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται και ήταν υψηλότεροι κατά 4,5% το 2019, αν και αυτό ενδέχεται να μην είχε αντίκτυπο στο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που παραμένει απασχολούμενος στη γεωργία και στον άτυπο τομέα (ανεπίσημη οικονομία).
 • Η οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας κατά 7,6% οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση που τροφοδοτήθηκε από ετήσιες αυξήσεις (y-o-y) σε πραγματικούς μισθούς και καταναλωτικά δάνεια 4,4% και 35% αντίστοιχα.
 • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από αύξηση 9% στις πραγματικές εισαγωγές, κυρίως λόγω της τριπλής αύξησης των εισαγωγών οχημάτων πριν από την αύξηση των δασμών που ξεκίνησε το 2020. Οι επενδύσεις συνέβαλαν θετικά αλλά ελάχιστα στην ανάπτυξη.
 • Οι υπηρεσίες αντιπροσώπευαν περίπου το 70% της συνολικής ανάπτυξης και ένα ευρύ φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας αντιπροσώπευε περίπου το 18%. Η εξόρυξη αυξήθηκε κατά 21%, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή βάση του προηγούμενου έτους. Ο κατασκευαστικός τομέας αυξήθηκε κατά 4,2%, τον ταχύτερο ρυθμό την τελευταία δεκαετία. Ο γεωργικός τομέας συνέχισε να συρρικνώνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
 • Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε οριακά το 2019. Οι τουριστικές εισπράξεις βελτιώθηκαν καθώς ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων (περίπου 1,9 εκατ.) αυξήθηκε κατά 14,7% σε ετήσια βάση.
 • Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων παραμένουν χαμηλές, αλλά οι εισροές επενδύσεων χαρτοφυλακίου και τα δάνεια ήταν ισχυρές. Αυτό κράτησε το εθνικό νόμισμα (dram) σταθερό και επέτρεψε σημαντική συσσώρευση αποθεματικών, με 2,7 δις δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου 2020.
Last Updated:
16.04.2020 (World Bank)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Βελούδινη» Επανάσταση

Οι πολιτικές εξελίξεις την άνοιξη του 2018 θεωρούνται ιστορικές για τη χώρα και εξαιρετικό παράδειγμα ειρηνικής πολιτικής μετάβασης της εξουσίας.

Οι μαζικές και σε διάρκεια (χωρίς βία) διαμαρτυρίες κατά του πρώην Προέδρου Serzh Sargsyan να ονομάσει τον εαυτό του πρωθυπουργό με συνταγματικές αλλαγές, στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία, τον οδήγησαν τελικά στην παραίτησή του εν μέσω τεταμένου κλίματος.

Ο Armen Sarkissian εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Nikol Pashinyan και ηγέτης των ειρηνικών διαμαρτυριών, να εκλέγεται από τη Βουλή προσωρινός πρωθυπουργός τον Μάϊο, και στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου να εκλέγεται από το λαό οριστικά πρωθυπουργός και με μεγάλη πλειοψηφία. Βασική προτεραιότητα και μεγάλη πρόκληση αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά (σε παρένθεση οι έδρες στο Κοινοβούλιο):

 • My Step Alliance

  70,42% (88)
 • Prosperous Armenia

  8,26% (26)
 • Bright Armenia

  6,37% (18)
*Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που κυβερνούσε τη χώρα για δεκαετίες έμεινε εκτός βουλής με ποσοστό 4,7% (όριο 5%).
ΡΩΣΙΑ & ΑΡΜΕΝΙΑ

Ο Ρωσικός «Παράγοντας»

Αν και οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών θεσπίστηκαν επίσημα μόλις στις 3 Απριλίου 1992, η Ρωσία θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην Αρμενία από τις αρχές του 19ου αιώνα.
 • Η Ρωσία θεωρήθηκε προστάτης των χριστιανικών πληθυσμών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων και των Αρμενίων.
 • Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία συμμερίζεται την προσέγγιση της Ρωσίας με στόχο την ενίσχυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).
 • Η Αρμενία και η Ρωσία είναι μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας (CSTO), μαζί με άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές χώρες.
 • Η Αρμενία συμμετέχει ως μέλος στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU), βασικό πυλώνα της σύγχρονης ρωσικής υψηλής στρατηγικής.
Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό άμεσων επενδύσεων, κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου και οπλικών συστημάτων ενώ διατηρεί και στρατιωτικές βάσεις στη χώρα. Τεράστια ποσά εμβασμάτων (κυρίως από τη Ρωσική Ομοσπονδία) εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο.
ΕΕ & ΑΡΜΕΝΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Προοπτική

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αρμενίας βασίζονται στη συμφωνία CEPA, μια φιλόδοξη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στις 24.11.2017 και είναι ήδη σε προσωρινή εφαρμογή (αναμένεται επικύρωση και από την Ελλάδα).

Η παρούσα συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για την Αρμενία και την ΕΕ να συνεργαστούν προς όφελος των πολιτών στους τομείς της ενίσχυσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, δικαιότερους κανόνες, την ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον καθώς και καλύτερη εκπαίδευση και ευκαιρίες για έρευνα.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδοτικής στήριξης και βασικός εταίρος μεταρρυθμίσεων στην Αρμενία. Η τρέχουσα agenda επικεντρώνεται στην υποστήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των κύριων περιοχών. Επιπλέον, από το 2014 περισσότερα από €1 δισ. ευρώ υπό μορφή μικτών δανείων και επιχορηγήσεων έχουν επενδυθεί στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των μεταφορών.

Στο Γερεβάν λειτουργούν: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρεσβείες χωρών ΕΕ (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία, και προσεχώς Σλοβακία, Ολλανδία).

Σύμφωνα με έρευνα του EU NEIGHBOURS East Project (2020)

53% των Αρμενίων έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

53/100

86% των Αρμενίων πιστεύει ότι οι σχέσεις με την ΕΕ είναι καλές

86/100

60% των Αρμενίων εμπιστεύεται την ΕΕ (έναντι 51% την EAEU)

60/100

65% των Αρμενίων γνωρίζει για την οικονομική στήριξη της ΕΕ στη χώρα

65/100
ΩΡΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
629.57
1 EUR / AMD CBA 20.01.2021
Sunny

-1°C

ΓΕΡΕΒΑΝ

Sunny

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.
οδηγός επιχειρείν αρμενία, επιχειρηματικός οδηγός αρμενίας, επιχειρηματικότητα αρμενία, επενδύσεις αρμενία, εξαγωγές αρμενία, εισαγωγές αρμενία, διεθνείς εκθέσεις αρμενία, οικονομικές ειδήσεις