COUNTRY ANALYSIS

Ανάλυση Χώρας


Μια περιεκτική περιγραφή των εξελίξεων στη χώρα, μια αναλυτική ματιά υπό το πρίσμα ελληνικού ενδιαφέροντος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Βελούδινη» Επανάσταση

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, την άνοιξη του 2018, θεωρούνται ιστορικές για τη χώρα και εξαιρετικό παράδειγμα ειρηνικής πολιτικής μετάβασης της εξουσίας.

Οι μαζικές και σε διάρκεια (χωρίς βία) διαμαρτυρίες κατά του πρώην Προέδρου Serzh Sargsyan να ονομάσει τον εαυτό του πρωθυπουργό με συνταγματικές αλλαγές, στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία, τον οδήγησαν τελικά στην παραίτησή του εν μέσω τεταμένου κλίματος.

Ο Armen Sarkissian εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο, και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Nikol Pashinyan και ηγέτης των ειρηνικών διαμαρτυριών, να εκλέγεται από τη Βουλή προσωρινός πρωθυπουργός τον Μάϊο, και στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου να εκλέγεται από το λαό οριστικά πρωθυπουργός και με μεγάλη πλειοψηφία. Βασική προτεραιότητα και μεγάλη πρόκληση αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά (σε παρένθεση οι έδρες στο Κοινοβούλιο):

 • My Step Alliance

  70,42% (88)
 • Prosperous Armenia

  8,26% (26)
 • Bright Armenia

  6,37% (18)
*Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που κυβερνούσε τη χώρα για δεκαετίες έμεινε εκτός βουλής με 4,7% (όριο 5%).
ΕΕ & ΑΡΜΕΝΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αρμενίας βασίζονται στη συμφωνία CEPA, μια φιλόδοξη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στις 24.11.2017 και είναι ήδη σε προσωρινή εφαρμογή (αναμένεται επικύρωση και από την Ελλάδα). Η παρούσα συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για την Αρμενία και την ΕΕ να συνεργαστούν προς όφελος των πολιτών στους τομείς της ενίσχυσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, δικαιότερους κανόνες, την ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον καθώς και καλύτερη εκπαίδευση και ευκαιρίες για έρευνα.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος χρηματοδοτικής στήριξης και βασικός εταίρος μεταρρυθμίσεων στην Αρμενία. Η τρέχουσα agenda επικεντρώνεται στην υποστήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των κύριων περιοχών. Επιπλέον, από το 2014 περισσότερα από €1 δισ. ευρώ υπό μορφή μικτών δανείων και επιχορηγήσεων έχουν επενδυθεί στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και των μεταφορών.

Στο Γερεβάν λειτουργούν: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρεσβείες χωρών ΕΕ (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία, και προσεχώς Σλοβακία, Ολλανδία).

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 (EU NEIGHBOURS east project):
 • Το 62% των Αρμενίων έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
 • Το 92% των Αρμενίων πιστεύει ότι οι σχέσεις με την ΕΕ είναι καλές
 • Το 61% των Αρμενίων εμπιστεύεται την ΕΕ (έναντι 48% που εμπιστεύεται την EAEU)
 • Το 71% των Αρμενίων γνωρίζει για την οικονομική στήριξη της ΕΕ στη χώρα
Ώρα Αρμενίας
UTC +04:00
1 EUR / AMD
544.33
CBA 26.03.2020
Partly Cloudy

11°C

Γερεβάν

Partly Cloudy

GREARM © 2020

Η GREARM Initiative είναι μια ενημερωτική πλατφόρμα σε θέματα επιχειρηματικότητας, τουρισμού και εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Λειτουργεί ως άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.
οδηγός επιχειρείν αρμενία, επιχειρηματικός οδηγός αρμενίας, επιχειρηματικότητα αρμενία, επενδύσεις αρμενία, εξαγωγές αρμενία, εισαγωγές αρμενία, διεθνείς εκθέσεις αρμενία, οικονομικές ειδήσεις