INTERNATIONAL ORGANIZATIONS

ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ


Η Αρμενία θεωρείται αξιόπιστος εταίρος διεθνώς, αφού αποτελεί μέλος σε περισσότερους από 40 διαφορετικούς παγκόσμιους οργανισμούς, ενώσεις και φορείς.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (ΟΗΕ)

United Nations (UN)

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΟΕ)

Eurasian Economic Union (EAEU)

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (ΚΑΚ)

Commonwealth of Independent States (CIS)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΣΤΕ)

Council of Europe (CoE)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΟΑΣΕ)

Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΟΣΕΠ)

Black Sea Economic Cooperation (BSEC)

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ (ΑΕΣ)

EASTERN PARTNERSHIP (EaP)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΟΣΣΑ)

COLLECTIVE SECURITY TREATY ORGANIZATION (CSTO)
Επίσης συμμετοχή σε:
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO)
 • Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID)
 • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF)
 • Παγκόσμια Τράπεζα (WB)
 • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)
 • Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (IBRD)
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO)
 • Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB)
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO)
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO)
 • Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU)
EURASIAN ECONOMIC UNION

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΑΡΜΕΝΙΑ


Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) είναι διεθνής οργάνωση περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης.

Δημιουργήθηκε για την πλήρη αναβάθμιση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της συνεργασίας μεταξύ της εθνικών οικονομιών των κρατών - μελών και να προωθήσει τη σταθερή ανάπτυξη προκειμένου να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Τα κράτη-μέλη της Οικονομικής Ένωσης είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και η Ρωσική Ομοσπονδία.

EASTERN PARTNERSHIP

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΑΡΜΕΝΙΑ


Η Αρμενία συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (EU Eastern Partnership) από το 2009, ενώ πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (European Neighborhood Policy) το 2004.

Η ΕΕ και η Αρμενία υπέγραψαν το Νοέμβριο 2017, μια συνολική και ενισχυμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης, που στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση του εμπορίου ΕΕ-Αρμενίας μέσω της ενίσχυσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνονται τομείς όπως: υπηρεσίες, εγκατάσταση επιχειρήσεων, λειτουργία των επιχειρήσεων, κινήσεις κεφαλαίων, δημόσιες συμβάσεις, δημόσιες επιχειρήσεις, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, βιώσιμη ανάπτυξη.

Καταργεί επίσης τα εμπόδια των εμπορικών υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας.

Η Αρμενία επωφελείται από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ+) (Generalised Scheme of Preferences GSP+). Αυτό προσφέρει στις αρμενικές εξαγωγές πλεονεκτική πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ επιτρέποντας την πλήρη αναστολή των δασμών κατά ~ 66% όλων των δασμολογικών κλάσεων της ΕΕ. Το ποσοστό χρησιμοποίησης του ΣΓΠ+ της Αρμενίας είναι υψηλό: περίπου 93%.

Σε αντάλλαγμα, η Αρμενία έχει δεσμευτεί να θέσει σε εφαρμογή 27 βασικές διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρηστή διακυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρακολουθούν τις δεσμεύσεις αυτές.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

GREECE & ARMENIA

ΕΛΛΑΔΑ & ΑΡΜΕΝΙΑ


Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της (21-09-1991). Λειτουργεί ελληνική Πρεσβεία στο Γερεβάν από το 1993 και αρμενική στην Αθήνα.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Demirchian 6 Str.
0002 Yerevan, Armenia
Τηλ. +374 11 531051, 538051

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Παλαιολόγου 95, Χαλάνδρι
15232 Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ. +30 210 6831130

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, που συντελέστηκε το 1915. Αντίστοιχα, Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο FAO και παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία.

Λόγω της μακραίωνης πολιτιστικής επίδρασης της Ελλάδας (μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. οι Αρμένιοι χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο), το ενδιαφέρον των Αρμενίων για τον ελληνικό πολιτισμό είναι έντονο. Η ελληνική ομογένεια στην Αρμενία ανέρχεται σήμερα σε μερικές χιλιάδες άτομα. Η αριθμητική συρρίκνωση της ομογενειακής παρουσίας σε σχέση με παλαιότερους χρόνους οφείλεται κυρίως στη μαζική μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Γερεβάν, στο Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο Brassov, καθώς και στην Θεολογική Σχολή και την Στρατιωτική Ακαδημία.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας

Ώρα Αρμενίας
UTC +04:00
1 EUR / AMD
526.81
CBA 12.11.2019
Clear

-1°C

Γερεβάν

Clear

GREARM © 2019

Η GREARM είναι πλατφόρμα οικονομικών πληροφοριών σχετικά με επιχειρηματικότητα και διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας. Αποτελεί μέρος άτυπης και μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας και δεν παρέχει υπηρεσίες.
οδηγός επιχειρείν αρμενία, επιχειρηματικός οδηγός αρμενίας, επιχειρηματικότητα αρμενία, επενδύσεις αρμενία, εξαγωγές αρμενία, εισαγωγές αρμενία, διεθνείς εκθέσεις αρμενία, οικονομικές ειδήσεις