24 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο και άλλα κράτη αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, που αποτελεί και την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα.

Αυτή η μέρα αποτελεί επίσημη αργία του Αρμενικού κράτους.

Η Αρμενική Γενοκτονία διεξήχθη σε διάφορες φάσεις χρονικά, αλλά η απαρχή της θεωρείται η 24η Απριλίου 1915, όταν συλληφθέντες Αρμένιοι διανοούμενοι, συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και δολοφονήθηκαν βίαια στο δρόμο προς την εξορία.

Από το 1892 έως το 1923, ο σουλτάνος Abdul Hamid II (Οθωμανοί) και αργότερα οι Νεότουρκοι υπέβαλαν συστηματικά Αρμένιους της Δυτικής Αρμενίας, της Κιλικίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μαζικές απελάσεις και σε φυσική εξόντωση.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν μεταξύ 1915 και 1923. Περισσότερο από μισό εκατομμύριο Αρμένιοι διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο τότε. Ως αποτέλεσμα της γενοκτονίας, η Δυτική Αρμενία έμεινε χωρίς τους ιθαγενείς πολίτες της και οι Αρμένιοι εκδιώχθηκαν από την ιστορική πατρίδα τους. Χιλιάδες ιστορικά και αρχιτεκτονικά αρμενικά μνημεία, όπως επίσης χειρόγραφα καταστράφηκαν και ιεροί χώροι βεβηλώθηκαν. Περισσότεροι από 60 Αρμένικες πόλεις και 2.500 χωριά κάηκαν και λεηλατήθηκαν.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται σήμερα από αρκετές χώρες, όπως: Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ελλάδα, Κύπρος, Λίβανος, Καναδάς, Βενεζουέλα, Αργεντινή και πολλές Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ). Ιστορικά αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1965 από την Ουρουγουάη. Αυτή η καταστροφή αναγνωρίζεται επίσης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και αρκετούς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Εκδηλώσεις μνήμης της τραγωδίας πραγματοποιούνται σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου ζουν Αρμένιοι σήμερα. Η κύρια εκδήλωση ωστόσο, πραγματοποιείται στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στο λόφο Τσιτσερνακαμπέρντ, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν. Οι αρμενικές αρχές, ο Καθολικός όλων των Αρμενίων, βουλευτές, μέλη ξένων κυβερνήσεων, διπλωματικοί εκπρόσωποι, πολιτικά κόμματα, μέλη της αρμενικής διασποράς και πολλοί άλλοι επισκέπτες επισκέπτονται το Τσιτσερνακαμπέρντ σήμερα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, και να αποθέσουν λουλούδια στην «αιώνια φλόγα».

Διαβάστε περισσότερα για την Αρμενία εδώ

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.