Η Αρμενία 60η στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά 2020

Η Αρμενία κατατάσσεται 60η (από 77η πέρυσι) με σκορ 49 μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions) 2020 της Transparency International.

Άλλες χώρες της περιοχής κατατάσσονται ως εξής: Γεωργία 45η, Τουρκία 86η, Αζερμπαϊτζάν 129ο, Ιράν 149ο.

Οι εταίροι της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση Ρωσία και Καζακστάν κατατάσσονται 129η και 94η αντίστοιχα, η Λευκορωσία είναι 63η, η Κιργιζία είναι 124η.

CPI2020 Map Eastern Europe Central Asia

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 59η θέση (από 60η πέρυσι) με σκορ 50 και η Κύπρος στην 42η θέση (από 41η πέρυσι) με σκορ 57.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τη Δανία και τη Φινλανδία.

Η έκδοση 2020 του CPI κατατάσσει 180 χώρες και εδάφη με τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα, αντλώντας από 13 αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων και έρευνες στελεχών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιεί κλίμακα από μηδέν (πολύ διαφθαρμένο) έως 100 (πολύ καθαρό).

Με σκορ 49, η Αρμενία έχει μια σημαντική βελτίωση στον Δείκτη, αυξάνοντας κατά 15 βαθμούς από το 2012. Η χώρα υιοθέτησε μια σταδιακή προσέγγιση για μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα σταθερές και θετικές βελτιώσεις στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρει η Transparency International.

«Ωστόσο, η προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας και η διασφάλιση ελέγχων και ισορροπιών παραμένουν τα κρίσιμα πρώτα βήματα στις προσπάθειές της κατά της διαφθοράς. Η αποτελεσματικότητα αυτών των προσπαθειών αμφισβητείται πλέον από την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση λόγω της πρόσφατης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των επακόλουθων διαμαρτυριών εναντίον του Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει η έκθεση.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.