Η Αρμενία 77η στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά 2019

Η Αρμενία βρίσκεται πλέον στην 77η θέση (από 105η περυσινή χρονιά) μεταξύ 180 χωρών στο Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά 2019 που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Ο εν λόγω δείκτης Corruption Perceptions Index (CPI) κατατάσσει τα κράτη του κόσμου σύμφωνα «με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών».

Η Αρμενία έχει σκορ 42 (από 35 που είχε τα τελευταία 4 χρόνια) και βελτίωσε σημαντικά τη θέση της, σε σύγκριση με την 105η την περυσινή χρονιά.

Οι άλλες χώρες της περιοχής ως εξής: η Γεωργία είναι 44η, η Τουρκία 91η, το Αζερμπαϊτζάν 126ο και το Ιράν 146ο.

Οι εταίροι της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση: Ρωσία στην 137η θέση, Καζακστάν στην 113η θέση αντίστοιχα, η Λευκορωσία είναι 66η, η Κιργιζία είναι 126η.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση με σκορ 48 (από 45 πέρυσι) και η Κύπρος στην 41η θέση με σκορ 58 (από 59 πέρυσι).

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθεί η Δανία και η Φινλανδία.

«Μετά την επανάσταση του 2018 και τη δημιουργία ενός νέου κοινοβουλίου, η χώρα έχει επιδείξει πολύ υποσχόμενες εξελίξεις στην προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς. Παρά τις βελτιώσεις αυτές, οι συγκρούσεις συμφερόντων και οι μη διαφανείς και ανεξέλεγκτες δημόσιες επιχειρήσεις παραμένουν εμπόδια για τον τερματισμό της διαφθοράς στη χώρα. Ενώ η βελτίωση της πολιτικής ακεραιότητας θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, η αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στην επιβολή του νόμου και στη δικαστική εξουσία είναι κρίσιμα πρώτα βήματα για την εξασφάλιση κατάλληλων ελέγχων και ισορροπιών και τη βελτίωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην Αρμενία, η πολιτική βούληση και η εφαρμογή πολιτικών κατά της διαφθοράς είναι σημαντικές, ενώ η θεμελιώδης και επείγουσα αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας και της διακυβέρνησης είναι κρίσιμη», τονίζει η έκθεση της Transparency International.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.