Η Αρμενία μεταξύ των 100 πιο ειρηνικών χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2020

Η Αρμενία βελτίωσε τη θέση της κατά 15 θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2020 (Global Peace Index), λαμβάνοντας πλέον την 99η θέση (2.135) σε σύνολο 163 χωρών.

Σύμφωνα με την έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης 2020 (GPI), η Αρμενία ανέβηκε 15 θέσεις στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον μεταξύ των 100 πιο ειρηνικών χωρών, λόγω βελτίωσης στις σχέσεις με γειτονικές χώρες, καθώς και σημαντική πτώση του ποσοστού φυλακίσεων.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, με βελτιώσεις στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και πτώση των θανάτων από εσωτερική σύγκρουση. Ο πρωταρχικός μοχλός αυτών των αλλαγών ήταν η βελτιωμένη σχέση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, που βοήθησε εν μέρει και η «βελούδινη επανάσταση» της Αρμενίας, και μια σταθεροποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκάρνο-Καραμπάχ.

Το ποσοστό φυλάκισης στην Αρμενία βελτιώθηκε σημαντικά, μείωση πάνω από 35% τα τελευταία τρία χρόνια, σε 76 κρατούμενους ανά 100.000 άτομα. Η Αρμενία έχει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό φυλάκισης στην περιοχή της Ρωσίας και της Ευρασίας.

Παρά τις βελτιώσεις αυτές, η Αρμενία σημείωσε επιδείνωση σε ορισμένους δείκτες όπως στον τομέα της στρατιωτικοποίησης. Οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς και οι στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνει η έκθεση.

Η Ισλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα, αφήνοντας πίσω τη Νέα Ζηλανδία και την Πορτογαλία, ενώ οι λιγότερο ειρηνικές χώρες είναι το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα βρίσκεται 57η (1.877) στην κατάταξη με βελτίωση 8 θέσεων, ενώ η Κύπρος 64η (1.92) με πτώση 2 θέσων.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.