Η Αρμενία παραμένει ο ηγέτης στην EAEU όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη

Το ΑΕΠ στα κράτη μέλη της EAEU αυξήθηκε κατά 1% το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος του 2019 έναντι της ίδιας περιόδου του 2018.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η Αρμενία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ, που ανέρχεται στο 6,8%, ακολουθούμενη από το Κιργιστάν με 6,4%. Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, οι επενδύσεις στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση αυξήθηκαν κατά 2,1%, όπου το Καζακστάν σημείωσε την υψηλότερη άνοδο με 11,7%.

Η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή δημοσίευσε τους κύριους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες των κρατών μελών της EAEU για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, εκτός από το εξωτερικό και το εσωτερικό εμπόριο, η EAEU κατέγραψε αύξηση σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές.

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, η συνολική βιομηχανική παραγωγή ανήλθε σε $ 685,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή αύξηση +2,6% σε σχέση με πέρυσι. Το μερίδιο της Ρωσίας στη συνολική βιομηχανική παραγωγή της Ένωσης ανέρχεται στο 88,4%, του Καζακστάν είναι 6,5%, της Λευκορωσίας είναι 4,5%, ενώ το μερίδιο της Αρμενίας και της Κιργιστάν είναι 0,3%.

Η γεωργική παραγωγή της EAEU αυξήθηκε κατά 2,8%. Εδώ η Λευκορωσία σημείωσε την υψηλότερη αύξηση με +5,6%. Η Αρμενία κατέγραψε πτώση κατά -6,5%.

Οι κατασκευές στην Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,8% κατά την προαναφερθείσα περίοδο. Το Κιργιστάν και η Αρμενία σημείωσαν μείωση σε αυτόν τον τομέα - 0,4 και 16,3% αντίστοιχα.

Το [εσωτερικό] εμπόριο μεταξύ κρατών μελών της EAEU μειώθηκε κατά 5,4% το Α' τρίμηνο του 2019 έναντι της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, ενώ ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου υποχώρησε κατά 2,2%. Μόνο η Αρμενία και η Λευκορωσία σημείωσαν αύξηση του εξωτερικού εμπορίου.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.