Η Αρμενία στην 86η θέση στον Δείκτη Δημοκρατικότητας 2019

Ο Economist - Intelligence Unit δημοσίευσε τον Δείκτη Δημοκρατικότητας 2019 (Democracy Index 2019), που ερευνά 167 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Αρμενία ανέβηκε από την 103η θέση το 2018, στην 86η το 2019. Με συνολικό σκορ 5,54, η Αρμενία κατατάσσεται στα «Hybrid Regime» (υβριδικά καθεστώτα) του δείκτη.

Ο δείκτης ορίζει την κατάσταση της δημοκρατίας σε διάφορες χώρες βάσει πέντε μέτρων: εκλογικής διαδικασίας και πλουραλισμού, της λειτουργίας της κυβέρνησης, της πολιτικής συμμετοχής, του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού και των πολιτικών ελευθεριών.

Εκτός από την αριθμητική βαθμολογία και κατάταξη, ο δείκτης κατηγοριοποιεί τις χώρες σε ένα από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων: πλήρεις (ώριμες) δημοκρατίες, ελαττωματικές (ατελείς) δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Στην έκθεση του 2019, η γειτονική Γεωργία είναι 89η και το Ιράν 151ο αντίστοιχα. Οι άλλες δύο γειτονικές χώρες - Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία - κατατάσσονται στην 147η και την 110η θέση αντίστοιχα.

Η Ελλάδα είναι στην 39η θέση με σκορ 7,43 και χαρακτηρίζεται ως «ελλατωματική» δημοκρατία.

Οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στην έκθεση είναι: Νορβηγία, Ισλανδία, Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Καναδάς, Αυστραλία και Ελβετία.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.