παγκόσμια ενεργειακή κατάταξη

Η Αρμενία βελτίωσε τη θέση της στον δείκτη «World Energy Council’s - Energy Trilemma Index 2018» και καταλαμβάνει την 43η θέση μεταξύ 125 χωρών, αντί της 52ης του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με το Αρμενικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η έκθεση αναφέρει ότι η Αρμενία ενισχύει τις ενεργειακές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, το Ιράν και τη Γεωργία. Η κατασκευή γραμμής μεταφοράς 400 kV βρίσκεται σε εξέλιξη με το Ιράν και παρόμοια έργα αναπτύσσονται και με τη Γεωργία.

Κατά το τελευταίο έτος, ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο στην Αρμενία. Τέσσερις φωτοβολταϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συνολική ισχύ 4 MW ξεκίνησαν να λειτουργούν. Τα επόμενα χρόνια η Αρμενία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη δυναμική της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής ενέργειας.

Η Αρμενία συμμετέχει επίσης στη δημιουργία μιας κοινής αγοράς ενέργειας με τα κράτη-μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ανέφερε επίσης η έκθεση.

Ο δείκτης του World Energy Council’s - Energy Trilemma Index, κατατάσσει τις χώρες με βάση την ικανότητά τους να παρέχουν βιώσιμη ενέργεια μέσω τριών διαστάσεων: ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή ισότητα (προσβασιμότητα και οικονομική προσιτότητα), περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η Ελλάδα έχασε τρεις θέσεις και βρίσκεται πλέον στην 32η θέση με σκορ ΒΒΑ (Energy Security 31 / Energy Equity 51 / Environmental Sustainability 30).

screen f5c052c5f344e4 5c052c5f34523

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.