Η Αρμενία βελτίωσε τη θέση της στην Παγκόσμια Λίστα Ανταγωνιστικότητας 2019

Η Αρμενία βελτίωσε τον δείκτη ανταγωνιστικότητάς της κατά 1,4 μονάδες στην Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του 2019 που εξέδωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ως αποτέλεσμα, η Αρμενία κατατάσσεται 69η στον κατάλογο μεταξύ 141 χωρών. Πέρυσι η χώρα κατατάχθηκε στην 70η θέση.

Η Αρμενία έχει το υψηλότερο ποσοστό της στον πυλώνα της αγοράς εργασίας, καταλαμβάνοντας την 32η θέση στον κατάλογο 141 χωρών. Ταυτόχρονα, μεταξύ των πυλώνων σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος στη Μακροοικονομική Σταθερότητα, όπου η Αρμενία κατατάσσεται στην 64η θέση, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα έχει βελτιώσει τις θέσεις της κατά 25 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Στον πυλώνα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η Αρμενία βελτίωσε και πάλι τη θέση της, συγκεντρώνοντας την 69η θέση.

Σύμφωνα με την έκθεση, υποχώρηση σημειώθηκε στον πυλώνα της αγοράς προϊόντων, όπου η θέση της Αρμενίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες.

Στην ομάδα των χωρών της Ευρασίας, το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε πρόοδο κατά 11 βαθμούς, το Καζακστάν κατά 4, η Μολδαβία κατά 2 και το Κιργιζιστάν κατά 1. Μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν υποχώρηση είναι η Γεωργία (-8 βαθμοί), το Τατζικιστάν (-2) και η Ουκρανία (-2). Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της και βρίσκεται στην 43η θέση.

Οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Αρμενία σύμφωνα με τον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας είναι το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ιορδανία και η Βραζιλία.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχασε δύο θέσεις στη λίστα και πλέον βρίσκεται στην 59η θέση (62.6), ενώ η Κύπρος παρέμεινε στην 44η θέση (66.4)

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.