Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

16.10.2020

Με τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο, Αρμέν Σαρκισιάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Γερεβάν.

«Έγινα δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν.Pashinyan, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επίσης, επί τάπητος βρέθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αρμενίας και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως γνωστοποιείται με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε άλλη ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Περαιτέρω γίνεται γνωστό πως μετα την κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αρμένιο ομόλογό του ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Αρμενίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδας - Αρμενίας, οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Αρμενίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτό: @GreeceMFA Twitter

Η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Νίκο Δένδια και την αντιπροσωπεία του.

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η οποία αποτελεί ισχυρή υποστήριξη για την Αρμενία, τον Αρμενικό λαό σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

«Οι λαοί μας δεσμεύονται από βαθιές ρίζες φιλίας και κοινών αξιών. Η Αρμενία δίνει προτεραιότητα στη συνεχή ενίσχυση και ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή περίπλοκη περιφερειακή και γεωπολιτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη της Αρμενίας και του αρμενικού λαού», δήλωσε ο Νικολ Πασινιάν.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και τα βήματα της για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έδωσε θερμούς χαιρετισμούς και λόγια υποστήριξης εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι τα δύο έθνη και οι χώρες δεσμεύονται από μια αιώνια ισχυρή φιλία, και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα σταθούν δίπλα στον αρμενικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς η βία δεν είναι ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε ξένη παρέμβαση που μπορεί να προσθέσει καύσιμο στη φωτιά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την έκκληση των Συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός και συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μίλησαν για την αποσταθεροποιητική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία εκδηλώνεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Τονίζοντας το απαράδεκτο τέτοιων πολιτικών, ο Νικόλ Πασινιάν και ο Νίκος Δένδιας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πιθανότητα από κοινού αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν ζήτησε να μεταφέρει θερμούς χαιρετισμούς στον Έλληνα ομόλογό του. Εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας προσκάλεσε τον Νικόλ Πασινιάν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια και την αντιπροσωπεία του που βρίσκονται στην Αρμενία σε επίσκεψη εργασίας.

Ο Πρόεδρος Sarkissian ανέφερε:

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την επίσκεψή σας ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα σήμερα. Σε μια εποχή που ζούμε πραγματικά μια δύσκολη περίοδο, η φιλία και η εμπιστοσύνη έχουν μεγάλη σημασία».

Ο Πρόεδρος Sarkissian είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει επίσης δύσκολες στιγμές, αλλά ευτυχώς χωρίς το μέγεθος της βίας που υπάρχει στην περίπτωση του Αρτσάχ και της Αρμενίας. «Αλλά η πηγή της αστάθειας και της βίας είναι η ίδια», δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας είπε ότι η φιλία των δύο λαών ενισχύθηκε εδώ και αιώνες.

«Αυτό αντανακλάται όχι μόνο από τις σχέσεις μας ή την αμοιβαία κατανόηση, αλλά και από την κοινή μας θλίψη», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός. Έχετε ζήσει μια γενοκτονία, όπως και εμείς, οι Έλληνες του Πόντου έχουν ζήσει επίσης μια γενοκτονία. Το θυμόμαστε πάντα και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Σήμερα αντιστέκεστε σε πολύ δύσκολες περιόδους και αυτό είναι προφανές. Η επίσκεψή μου στο Γερεβάν μπορεί να θεωρηθεί ως σύμβολο φιλίας και υποστήριξής μας προς τον Αρμενία και τον Αρμενικό λαό».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην επιθετικότητα που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ αλλά και στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Θέματα μελλοντικής εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών συζητήθηκαν επίσης.

ΩΡΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
578.91
1 EUR / AMD CBA 19.10.2020
Partly Cloudy

20°C

ΓΕΡΕΒΑΝ

Partly Cloudy

GREARM © 2020

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.
οδηγός επιχειρείν αρμενία, επιχειρηματικός οδηγός αρμενίας, επιχειρηματικότητα αρμενία, επενδύσεις αρμενία, εξαγωγές αρμενία, εισαγωγές αρμενία, διεθνείς εκθέσεις αρμενία, οικονομικές ειδήσεις