Ο Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν παρευρίσκεται στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με δελτίου τύπου, ο κ. Πασινιάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πασινιάν δήλωσε ότι η Αρμενία δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με την Ελλάδα τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ο πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου αποτελούν μια σταθερή βάση για ανάπτυξη αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας στον οικονομικό και σε άλλους τομείς.

Σημειώνοντας ότι ήταν ευτυχής να συναντηθεί με τον Αρμένιο ομόλογό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι λαοί Ελλάδας και Αρμενίας δεσμεύονται από βαθιά ριζωμένες ιστορικές σχέσεις και ότι ο συνεχής πολιτικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Οι συνομιλητές τόνισαν ότι υπάρχει σημαντική δυναμική στην οικονομία και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως. Τόνισαν ότι η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Γερεβάν προωθεί το εμπόριο, τις οικονομικές συναλλαγές και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας στενότερων επαφών μεταξύ των αντίστοιχων επιχειρηματικών κοινοτήτων, δόθηκε έμφαση στη σημασία των κοινών επιχειρηματικών φόρουμ και στις δύο πλευρές. Επίσης συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων άμυνας και των δύο χωρών.

Οι συνομιλητές συζήτησαν θέματα σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και της ΕΕ (CEPA). Ο πρωθυπουργός Πασινιάν είπε ότι 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επικυρώσει τη συμφωνία. Ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επικυρώσει το συντομότερο δυνατό τη CEPA (σ.σ. υπερψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο) και να υποστηρίξει την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας.

Οι πρωθυπουργοί της Αρμενίας και της Ελλάδας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για Αρμένιους πολίτες (visa-free).

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας εκτιμά την ισορροπημένη θέση της Ελλάδας στη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Αρμενίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και η Κύπρος για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην έδρα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή/Φωτό: primeminister.am

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.