Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος βρίσκεται στην Αρμενία για επίσημη επίσκεψη.

Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο, ο Αρμένιος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και επέκταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας.

"Κύριε Πρόεδρε, θυμάμαι με χαρά τη συνάντησή μας στο Πεκίνο της Κίνας στο Φόρουμ για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών, όπου μπορέσαμε να συζητήσουμε λεπτομερώς για τις σχέσεις των χωρών μας και για την διμερή ατζέντα γενικότερα. Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών μας και των λαών μας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αποτελεσματικότερες αλληλεπιδράσεις σε αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, καθώς και να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς και να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα.

Θυμάμαι επίσης με χαρά τη συνάντησή μου τον Σεπτέμβριο με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήσαμε για τις επικείμενες ενέργειές μας. Τώρα εξετάζουμε την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στο Γερεβάν τον Ιανουάριο του 2020. Πρόκειται για ένα ορόσημο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε το καθεστώς των σχέσεών μας.

Θα ήθελα να δηλώσω ότι η Αρμενία έχει μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Οι πολίτες μας εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 1996 η Ελλάδα αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2015 το κοινοβούλιο της Αρμενίας αναγνώρισε επίσημα τις γενοκτονίες των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια ευνοϊκή βάση για συνεργασία σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, διότι η αναγνώριση των γενοκτονιών δεν είναι μόνο θέμα ιστορικής αναγνώρισης για εμάς, αλλά και μια σημαντική προσπάθεια για την παγκόσμια ασφάλεια και πρόληψη των γενοκτονιών. Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω ξανά στην Αρμενία και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επίσκεψή σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσθέσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις μας", δήλωσε ο επικεφαλής της Αρμενικής Κυβέρνησης.

Ευγνώμων για την θερμή υποδοχή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στο Πεκίνο σας υποσχέθηκα να επισκεφθώ την Αρμενία μέσα σε ένα χρόνο και είμαι πολύ ευτυχής που τήρησα την υπόσχεσή μου. Δεύτερον, θα ήθελα να δηλώσω την ευχαρίστησή μου για τη συμμετοχή της Αρμενίας στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, διότι αυτή η μορφή είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι η Αρμενία θα διαδραματίσει το δικό της βασικό ρόλο και θα προωθήσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία στο πλαίσιο του διαλόγου των Πολιτισμών.

Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αρμενία και ο λαός της για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Αποτελεί αποφασιστική δέσμευση και ενισχύσαμε αυτή τη διαδικασία από την πλευρά μας.

Από την άλλη πλευρά, χαίρομαι που στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας η Αρμενία αναγνώρισε τις γενοκτονίες των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουμε και είμαστε ικανοποιημένοι από το πρόσφατο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι θέμα εκδίκησης για εμάς: το κάνουμε σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε την επανάληψη του εγκλήματος γενοκτονίας.

Είμαι ευχαριστημένος και χαιρετίζω την τριμερή συνεργασία μεταξύ της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι συνεδριάσεις πρέπει να διεξάγονται τόσο σε υπουργικό επίπεδο όσο και σε ανώτατα επίπεδα ηγεσίας. Είμαι βέβαιος ότι η τριμερής μορφή συνεργασίας δεν μπορεί να ωφελήσει μόνο τις χώρες μας, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει καταλύτη στη συνεργασία της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκαν στην συνεχή συνεργασία σε διμερή και πολυμερή μορφή, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την εταιρική σχέση ΕΕ-Αρμενίας. Ο κ. Nikol Pashinyan ανέφερε το συντομότερο δυνατόν την επικύρωση από την Ελλάδα της Συμφωνίας Εταιρικής και Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας (CEPA).

Τα δύο μέρη είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και για περιφερειακά ζητήματα. Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ισορροπημένη θέση της σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την πολύτιμη διμερή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Αρμένιους αξιωματικούς στην Ελλάδα.

"Κύριε Πρόεδρε, τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις των χωρών μας", δήλωσε ο Αρμένιος Πρωθυπουργός.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η μορφή της τριμερούς συνεργασίας μπορεί να μας φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Εύχομαι κάθε επιτυχία και ευημερία στο αρμενικό έθνος", επεσήμανε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Φωτό: primeminister.am

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.