Οι εξαγωγές αρμενικών προϊόντων στη Ρωσία διπλασιάστηκαν από την ένταξη της Αρμενίας στην Ευρασιατική Ένωση

Οι εξαγωγές αρμενικών προϊόντων στη ρωσική αγορά διπλασιάστηκαν και ο όγκος εμπορίου έφτασε το 1 δις 97 εκατομμύρια δολάρια από την ένταξη της Αρμενίας το 2015 στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Αρμενία, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ «Ευρασιατική Οικονομική Ένωση: Αρμενία - Συνεργασία» που διεξήχθη στην πόλη Tsakhkadzor. 

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, αυτό οφείλεται στην απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. 

Το 2018, το μερίδιο των χωρών της EAEU αντιπροσώπευε το 27% (ή περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια) του εξωτερικού εμπορίου της Αρμενίας. Ταυτόχρονα, περισσότερο από το 96% εμπίπτει στο διμερές εμπόριο μεταξύ Γερεβάν και Μόσχας.

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας τόσο στον χώρο της EAEU όσο και στη διεθνή αγορά. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το περασμένο έτος πάνω από το 53% των συνολικών καθαρών ροών άμεσων επενδύσεων στην Αρμενία. Ο όγκος των άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας στον πραγματικό τομέα της αρμενικής οικονομίας ανήλθε σε περισσότερα από 124 εκατομμύρια δολάρια. Περισσότερο από το 26% του εξωτερικού εμπορίου της Αρμενίας καταλήγει στη Ρωσία», τόνισε.

Όσον αφορά τη γεωγραφία των επενδύσεων στην Αρμενία, οι χώρες της EAEU αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 36% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα.

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.