Σαρκισιάν και Παυλόπουλος συζήτησαν ευκαιρίες για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian και ο Έλληνας ομόλογός του, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συζήτησαν τις ευκαιρίες για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στο Γερεβάν.

"Είμαι πολύ ευτυχής που σας βλέπω στο Γερεβάν και ελπίζω ότι θα σας δούμε ξανά στο μέλλον, όχι μόνο κατά τη διάρκεια επίσημων αλλά και επισκέψεων εργασίας. Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Είχαμε πολύ περιεκτικές συζητήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε η Αρμενική και Ελληνική Διασπορά να συνεργαστούν και να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των χωρών και των εθνών μας», δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του στο Γερεβάν.

"Μιλήσαμε επίσης για την ιστορία μας. Δύο λαοί που δεν έχουν μόνο κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό, αλλά και κοινές προσεγγίσεις. Η φιλία μας έχει ιστορία χιλιετιών. Σχεδόν 100 χρόνια πριν, οι Αρμένιοι αντιμετώπισαν τη γενοκτονία, οι Πόντιοι Έλληνες αντιμετώπισαν επίσης παρόμοια γενοκτονία και τα δύο έθνη ανακάμψαν ως μικρά αλλά παγκόσμια κράτη», δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος.

https://www.facebook.com/Armpresident/videos/2461411657463098/

Κατανοούμε τη σημασία του αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας

"Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, καλώς ήρθατε στην Αρμενία, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας", δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος στον Έλληνα ομόλογό του. "Η φιλία των λαών μας δεν χρειάζεται πρόσθετες λέξεις γιατί οι χιλιετίες έχουν αποδείξει ότι οι λαοί μας δημιούργησαν από κοινού πολιτισμό, εκπαίδευση και ιστορία. Είχαμε και νίκες και πολλές δυσκολίες, μερικές φορές μαζί. Η σημερινή επίσκεψή σας στην Αρμενία είναι επίσης ιστορική διότι μπαίνουμε σε έναν νέο αιώνα, τον 21ο αιώνα. Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα, αλλά οι λαοί που έχουν ιστορία και επιθυμία να εργαστούν από κοινού θα λειτουργήσουν ως επιτυχημένες χώρες και θα μπορέσουν να βρουν τις σωστές αποφάσεις και λύσεις σε δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ελλάδας ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή. "Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών είναι σταθερές και βαθιές. Έχουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε τις σχέσεις. Έχουμε πολλές κοινότητες, αλλά έχουμε και έναν κοινό πόνο. Γνωρίζουμε αρκετά καλά και κατανοούμε την αξία της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας, καθώς και τη σημασία του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας", είπε.

Η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει πύλη για την Ελλάδα στην EAEU

"Αναμένεται να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και στον οικονομικό τομέα. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Ελλάδας ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει πύλη για την Ελλάδα στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU). Η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στην αγορά 200 εκατ. καταναλωτών μέσω της Αρμενίας", δήλωσε ο πρόεδρος Sarkissian κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους.

Απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (VISA) για την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας υποσχέθηκε στον Αρμένιο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την Αρμενία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Μιλήσαμε για τη διευκόλυνση της εισόδου στην ΕΕ για τους πολίτες μας, έτσι ώστε οι θεωρήσεις να απελευθερωθούν για τους απλούς πολίτες και ο καλός μου φίλος ο κύριος Πρόεδρος, υποσχέθηκε ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία", δήλωσε ο Αρμένιος Πρόεδρος στη κοινή συνέντευξη τύπου.

Τριμερής σύσκεψη Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου στο Γερεβάν

"Πρότεινα στον κ. Πρόεδρο να εξετάσει τη δυνατότητα διεξαγωγής τριμερούς συνάντησης Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου στην Αρμενία τον επόμενο χρόνο τον Ιούλιο στην οποία θα παρευρεθούν κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της Διασποράς και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας", δήλωσε ο κ. Σαρκισιάν.

Στις 4 Ιουνίου 2019 διεξήχθη στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Αρμενίας-Ελλάδας-Κύπρου με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών.

Φωτό: president.am

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.