Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας στην Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν ότι η τριμερής συνάντηση είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και του πεδίου της τριμερούς εταιρικής σχέσης Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας.

Τα μέρη επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιτύχουν τους κοινούς στόχους και τις πρωτοβουλίες των τριών λαών που συνδέονται με ιστορικά ισχυρούς δεσμούς μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η προετοιμασία της επικείμενης συνόδου κορυφής Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί στο Γερεβάν το 2020.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν ζητήματα για τη συνεργασία της διασποράς των τριών χωρών, την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αρμενίας-ΕΕ, ο Κύπριος και ο Έλληνας Υπουργός επιβεβαίωσαν την στήριξη τους στην Αρμενία για την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ, τόσο στο πλαίσιο της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (CEPA) όσο και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Ο υπουργός Mnatsakanyan σημείωσε ότι για την Αρμενία, η έναρξη διαλόγου σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων με τις χώρες της ΕΕ έχει πρωταρχική σημασία ως σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των επαφών μεταξύ των λαών.

Φωτό: ΚΥΠΕ, Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

GREARM ©

Η GREARM Initiative είναι ένας ενημερωτικός ιστότοπος σε θέματα επιχειρηματικότητας και διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας. Αποτελεί άτυπη πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν παρέχει υπηρεσίες.